Duża baza nieruchomości w Bułgarii. Atrakcyjne ceny i promocje!
Wyszukiwanie nieruchomości

Ferie zimowe w Bułgarii

Ferie zimowe w Bułgarii

  Ferie zimowe w Bułgarii związane są z ośrodkami narciarskimi. Bańsko to piękne miejsce ze wspaniałą zimową przyrodą, położone w rezerwacie etnograficznym. Stok narciarski jest najnowocześniejszy, z odcinkami o różnym stopniu trudności. Są tu łagodne stoki odpowiednie dla początkujących narciarzy alpejskich oraz strome stoki dla mistrzów.

  Niesamowita tajemnica starożytnego kurortu Borowec daje urzekającą ciszę ogromnym sosnom i odległym śnieżnobiałym szczytom górskim. Tutaj również istnieją różne klasy tras - biegowe i górskie, skocznie różnych kategorii - w sumie łączna długość tras wynosi 40 km.

  Nowoczesny i słoneczny zimowy ośrodek Pamporovo z łagodnymi stokami narciarskimi jest idealny dla tych, którzy dopiero zaczynają opanowywać ten sport. Kurort znany jest z zabawnych karnawałów narciarskich w towarzystwie wspaniałych muzyków ludowych.  Rzeczywiście, zgodnie z legendą, w tych miejscach żył starożytny grecki piosenkarz i muzyk Orfeusz.

  Zimie w górach towarzyszy obfity śnieg. Czasami jest zimna (-20), ale zwykle temperatura waha się od -0 do - 10. Z powodu syberyjskich zimnych antycyklonów w górach panuje północny wiatr i jasne słońce.

  Wszystkie zimowe kurorty w Bułgarii dają możliwość dotknięcia unikalnego narodowego folkloru i oryginalnej architektury. Wieczorny odpoczynek w klasycznych restauracjach można przełożyć na lunch w małych instytucjach etnicznych knajpach - gdzieś w wśród wysokich gór, ze wspaniałymi widokami na zimową bajkę.

  Oryginalność i wyrafinowanie bułgarskiej kuchni, która pochłonęła tradycje orientalne, przejawia się w szerokim zastosowaniu warzyw, przypraw i aromatycznych ziół. Oryginalność smaku potraw cechuje technologiczne przetwarzanie produktów. Mięso jest zwykle gotowane na grill - u lub w piekarniku. Do niezwykłych dań mięsnych należy mięso szaszłykowe (kebab), solone suszone mięso kozie (pastarma). Papryka słodka w szerokiej gamie opcji jest obowiązkowym elementem menu każdej restauracji.

  W kuchni narodowej są potrawy przygotowywane tradycyjnie na Nowy Rok - kavarma (jagnięcina specjalnego przygotowania), na Wielkanoc - kozunaki (słodkie ciasta). Na deser - ciasta i ciastka doprawione truskawkami, miodem, orzechami, owocami.

  Bułgaria znana jest z tradycyjnego asortymentu wysokiej jakości szlachetnych win - białych i czerwonych. Tradycyjne bułgarskie wina obejmują dobrze znane wino cierpkie wytwarzane z winogron odmiany Kadarka. Wina białe produkowane są tylko w północnej części Bułgarii i piją je w gorącym sezonie. Bułgarzy bardziej lubią wina czerwone - wlewa się je z dębowych beczek do dzbanków, a następnie do glinianych kieliszków z narodowym ornamentem, pije się o każdej porze roku.

  Wśród alkoholi narodowych występuje rakija - ma od 40 do 60 stopni siły w zależności od metody gotowania i ma rozmaite smaki (wykonane ze śliwek, winogron, jabłek lub gruszek), a także mastyk - o sile ponad 40 stopni na bazie trawy ptasiej.
Oryginalne pamiątki narodowe Bułgarii obejmują ręcznie robione wyroby lniane haftowane w narodowe ozdoby, kosmetyki na bazie olejku różanego - atrakcja Bułgarii, różnorodne gliniane lub miedziane przedmioty bogate w lokalne kolory, unikalne arcydzieła mistrzów rzeźby - drewniane szkatułki, naczynia, kreatywne lalki w strojach narodowych .

Autor: www.bulgariastreet.ru