Duża baza nieruchomości w Bułgarii. Atrakcyjne ceny i promocje!
Wyszukiwanie nieruchomości

Z czego słynie kuchnia bułgarska - co warto zjeść w Bułgarii?

jedzenie na stole

Podpowiadamy, co warto zjeść w Bułgarii, by w pełni rozsmakować się w tradycji i kulturze tego kraju. Tamtejsze regionalne przysłowie głosi, że dobre jedzenie samo się chwali. Trudno się z nim nie zgodzić, bo kuchnia bułgarska jest z pewnością jedną z najsmaczniejszych w Europie. Duży wpływ na jej charakter ma położenie geograficzne tego kraju, na granicy Europy i Azji, które sprawiło, że przenikają się w niej smaki i tradycje potraw krajów sąsiednich. Wyraźne są w niej wpływy kuchni greckiej, tureckiej, serbskiej, rumuńskiej, a także Bliskiego Wschodu. To właśnie ta mieszanka wielokulturowości czyni ją pyszną i różnorodną.

Z czego słynie kuchnia bułgarska? Przede wszystkim ze świeżych składników. Wiele potraw opiera się na świeżych warzywach, ziołach, przyprawach, ryżu, serze i mięsie takim jak jagnięcina, wieprzowina czy dziczyzna. Co więcej, bułgarskie dania rybne są jednymi z najlepszych na świecie — będąc w tym kraju, koniecznie dowiedz się jakie ryby jeść w Bułgarii. Bez względu na to, jakie są Twoje preferencje, jeśli chodzi o jedzenie, z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie! Jeśli więc zastanawiasz się, co najlepiej zjeść w Bułgarii, zapoznaj się z tym artykułem.

Kuchnia bułgarska — charakterystyczne cechy

Co się je w Bułgarii? Tamtejsza kuchnia jest pożywna, a jednocześnie lekka. Większość potraw jest duszonych, zapiekanych lub gotowanych na parze, a mięsa są zwykle grillowane. Ważnymi składnikami są tu jogurty i sery, które można spożywać jako dodatki do posiłków lub osobno. Najpopularniejszy ser to sirene — biały i słony, wytwarzany z mleka owczego lub krowiego. Przypomina on nieco, popularną fetę. Do wielu potraw dodawane są pomidory pod każdą postacią i papryka.

Jako przypraw, Bułgarzy najczęściej używają czosnku, czubrycy, ostrej papryki, kminu rzymskiego i tymianku, dlatego ich dania są aromatyczne i wyraziste w smaku. Do popijania potraw podaje się tu kwaśne mleko, krowie lub bawole, bardzo wartościowe ze względu na obecność dobrych kultur bakterii. Oprócz tego Bułgarzy uwielbiają soki owocowe oraz kawę — dżezwę, która jest gotowana wraz z cukrem, na małym ogniu, z dbałością o to, by nie doprowadzić naparu do wrzenia. Słynnym bułgarskim trunkiem z procentami jest rakija, wytwarzana na bazie owoców. Popularne są tu również wina z kukurydzy, prosa i drożdży.

Co warto zjeść w Bułgarii? Najpopularniejsze potrawy

Co powinno się jeść, będąc w Bułgarii? Z pewnością warto spróbować charakterystycznych dań tamtejszej kuchni, które uatrakcyjnią pobyt w kraju i pozwolą lepiej zrozumieć jego duszę. Kuchnia bułgarska nie jest zbyt skomplikowana, a jej siła opiera się na różnorodności. Co zjeść w Bułgarii?

  1. Banica – tradycyjne bułgarskie ciasto z mąki pszennej i oleju, w formie placka lub ślimaka, które przekładane jest białym serem (najczęściej sirene), ale także szpinakiem, mięsem, grzybami, lub jabłkami – i pieczone w piecu. Najlepsze jest jeszcze ciepłe. Zwykle jada się je na śniadanie, popijając ayranem, kefirem lub bozą — napojem ze sfermentowanej pszenicy.
  2. Sałatka szopska – chyba najpopularniejsze danie kuchni bułgarskiej. Jej nazwa pochodzi od Szopów, mieszkańców górskich okolic stolicy Bułgarii. W skład sałatki wchodzą świeże warzywa: ogórki, pomidory, papryka, cebula, posypane startym serem sirene. Zwykle podaje się ją przed obiadowym daniem głównym w towarzystwie rakiji.
  3. Gjuwecz – rodzaj gulaszu, ale przyrządzany w specyficzny sposób. Mięso i warzywa są tutaj gotowane osobno i łączone dopiero w końcowym etapie. Danie podawane jest w glinianych naczyniach wraz z białym pieczywem lub ryżem.
  4. Czorba – jednogarnkowe danie w postaci zupy, która jest gęsta i mocno pikantna. W jej skład wchodzi głównie fasola i pomidory, a także cebula, marchewka oraz mięta lub świeże pokrzywy jako dodatek. Do zupy można też dodać pokrojoną kiełbasę.
  5. Torator – tradycyjny bułgarski chłodnik z ogórków na bazie tutejszego kwaśnego mleka, które smakuje jak kremowy jogurt, a ponadto ma bogate właściwości odżywcze. Miesza się go z wodą, a następnie obowiązkowo dodaje koperek oraz doprawia solą, czosnkiem i orzechami. Wspaniale chłodzi i orzeźwia.
  6. Kebabcze – podłużne kotleciki przypominające nieco serbskie cevapcici, które są przygotowywane na grillu z mielonego mięsa baraniego, wołowego lub wieprzowego, przyprawionego cebulą i kminem. Mają pyszny smak i dymny, mięsny aromat.
  7. Kawarma — popularne pożywne danie z wieprzowiny i warzyw, zapiekanych z serem. Występuje też wersja zapiekana pod ciastem.

Podsumowanie

To tylko niektóre z wielu pysznych potraw, jakie oferuje Bułgaria. Co warto zjeść i spróbować? Decyzja należy do Ciebie, my polecamy wszystko! Gwarantujemy, że zakochasz się w tym kraju i jego kuchni, a może nawet zechcesz w nim zamieszkać.

Jeśli będziesz szukać nieruchomości w Bułgarii, zapraszamy na stronę internetową Bulgaria Street. Znajdziesz tam zdjęcia i opisy naszym propozycji, m.in.: nieruchomości w Bułgarii nad morzem na sprzedaż, domy w Bułgarii czy apartamenty w Bułgarii i wiele innych ofert.